Ørnenapen, Setesdal

En ting å si om denne turen… WOW!

Jeg har egentlig konsekvent og ukritisk holdt meg til Ut.no sine turforslag, men denne kom jeg over da en venninne la ut bilde på instagram, og jeg tenkte, DER skal jeg!

Ørnenapen.

Sørlandets/Setesdals Trolltunge sies det,

Jeg har vært både på Trolltunga og på Preikestolen, men føler kanskje dette er litt mer Preikestolen enn Trolltunga, men det er ikke opp til meg å avgjøre hva som er riktig.

Uansett en fabelaktig tur i vidunderlig april-vær!!!

Jeg sleit litt med å finne tur og veibeskrivelse for å finne denne, googlet en del, og fant omsider en beskrivelse der som forklarte denne veien. Jeg forstår at det også er en annen vei opp, men den fant jeg ingen info om.

 

Jeg starter med litt “data”. Jeg glemte sette på appen over målt tid og avstand på vei opp, så satte den på på vei ned, uten at det er en fasit i seg selv.

Du må nok regne 10-15 min mer på vei opp, da det er en del stigning, spesielt i starten. Selv om vi ikke akkurat løp ned, så gikk vi jevnt, stoppet og pratet med folk på vei opp som lurte på hvor langt det var igjen der de hadde med seg små barn med lite inneboende motivasjon, for å si det sånn..

 

Veibeskrivelse er for meg særs viktig.

Vi kjørte fra Vennesla, og tar veien mot Evje. Du kjører forbi Evje og videre oppover. Når du kommer til Fånefjell-tunnelen, kjører du gjennom den, og fortsetter et minutt eller to, da tar du av på første mulige asfaltert vei til høyre. Lauvdalsvegen.

 

 

Der kjører du et lite stykke, før du tar opp til høyre igjen på Nautedalsvegen. (Privat vei)

 

 

Den veien følger du oppover og oppover til du kommer til en bom. Bommen sto åpen da vi var der, og det var traktortrafikk ut og inn. Du kjører ikke forbi bommen.

 

Rett nedenfor bommen står det skilt om parkering forbudt. her var det flere biler parkert, og gitt blanke i det skiltet. Sånt gjør ikke vi, og det syns jeg andre burde respektere og. Så vi kjørte nedover litt igjen, og parkerte ute av veien.

Grunneier kommer med oppfordring til alle som ønsker gå på tur, om å parkere ved det gamle bedehuset på venstre side av veien midt i bygda.

pga økt trafikk her, begynner antall biler å bli et problem for gårdsdrift da store kjøretøy skal klare å komme frem på i utgangspuntet veldig smale veier. Det må respekteres.

Så startet vi på en gåtur langs en grusvei oppover.

 

 

Ikke noe å si på utsikten disse gårdene har heller..

 

 

 

Du fortsetter grusveien oppover, gjennom bommen et lite stykke.

 

Når du kommer hit, må du være litt obs.. Vi hadde to jenter foran oss, som vi regnet med visste hvor de skulle, og de smatt inn denne litt skjulte veien inn i skogen til venstre her.

Løypa er ikke merket, så du må nesten vite hvor du skal.

 

Så da fulgte vi etter der, da jeg fint kunne se for meg at jeg hadde fortsatt videre på grusveien, selv om for Gøran var det opplagt at det var inn der… (yeah, right…)

 

 

Jeg er så begeistret av å være på tur. Vi er nå inne i en tid som har et eget begrep “Korona-tider” der jeg er permittert siden midt mars, har lagt på meg x-antall kilo og er jevnt deprimert over livet. Og lykke er å komme seg ut på tur de dagene som byr på slikt vær og sjelefred som turer i naturen gjør med ett stykke fordervet sinn.

 

 

Vi går innover en koselig skogsti her..

 

Sola varmer, men det er litt vind, så det er nydelig turvær.

 

Gøran tar igjen et snik-bilde, og jeg leser ut fra dette at han sier som tekst: ” Nå peser hun fælt, tjukkebolla! Dette trenger hun!”

 

Jada, halleluja.. så starter vi stigning.. Og jeg tenker at dette trenger jeg så inderlig sårt, selv om det gjør litt vondt. Vi går i jevnt tempo og drar innpå jentene foran. Og det er en motivasjonsfaktor i seg selv. Vi slakker litt av, for veivisere er egentlig greit å ha i en umerket løype.

 

Da ryker jakka. Kjenner pulsen stiger, vinden er borte, og jeg blir god og varm!

Ett eller annet nydelig menneske har laget pil i steiner på hvor man skal gå! TAKK!!

 

Gøran knipser bilder og gjør det han har fått beskjed om for at det skal bli en fullverdig blogg. Ellers hadde han ligger laaangt foran meg. Glad for at han tar oppgaven seriøst.

Det er ekstremt våte partier innover. Gode og vanntette fjellsko er absolutt å anbefale!

Men terrenget er fint, og variabelt! Man nyter hvert sekund!

Rester av vinteren ligger igjen i høyden i skyggepartiene, og begynner å bli nokså råtten nå.

 

 

“HUG A TREE” er det noe som heter.  “hug a tree-the evidence will make you feel better” selv om jeg tenkte at dette treet trengte ekstra omsorg. BTW det fins en egen “hug a tree”-day. 30 april. Oppfordrer alle til å gjøre det og poste det!!

 

Og når vi kommer opp mot toppen, må man jo stoppe opp og se litt på omgivelsene.. se da.. vår og vinter møtes…

 

Det er aldeles nydelig.. fuglekvitter, duften av skogen, stillheten og vindens sus i trekronene… kan man ha det bedre da??

 

 

“Det gikk en gjøk på stien og hørte skogens ro… .KO-KO!”

 

Man må ta det med røttene.. akkurat som etterveksten….

 

One giant step for mankind…

“ka… i?”

Og plutselig åpenbarer det seg….. gjennom skogen hva som venter…

ÅH! se!!

“Nei, vi må ned her til høyre!” sier jeg. Det er her det er!

Og der er det…. virkelig!

Se på dette!!!

Obligatoriske bilder tas..

 

Og en dude på toppen spør om han skal ta bilder av oss, og da er vi ikke vanskelige… Finn sted nå!

 

 

Har med en monkey…

Mens jeg går for lotus..

 

Vi fant oss et sted i solen med utsikt, spiste litt mat og filosoferte over livet, planlegger hengekøye-tur hit til sommeren.. For et nydelig sted!

 

 

Takk for en vidunderlig tur! Kortreist og lite krevende!

Prøv du og!

 

Tur-Siv, med Gøran på slep.

 

Følg meg gjerne på facebook, Tur-Siv 🙂

Ansteins fyr, Flekkerøy

Da ble det plutselig mye fritid til overs på undertegnede, og da får man tid til å gå på turer igjen og ikke minst blogge.

Deilig er det da når det endelig kommer sol og en vår i anmarsj! Så man glemmer litt at man er permittert, og hvorfor det ikke er vanlige hverdager lengre.

Dette er en tur jeg varmt vil anbefale til alle! Superfin!

 

 

Helg er det også, så da måtte vi finne en tur! I dag ble det Flekkerøy og tur til Ansteins fyr.

Igjen er det UT.no som hjalp meg med dette valget.

Turen er på ca 3 km tur/retur og går i lett terreng.

https://ut.no/turforslag/116957/tur-til-ansteins-fyr-flekkery

Når du kommer ut av tunnelen, tar du opp bakken til høyre i rundkjøringen, og fortsetter et stykke innover. Var ikke superlett å finne parkeringsplass eller nøyaktig startpunkt på turen, da det var veldig smale veier, og få ledige plasser å sette bilen, da det naturligvis var mange mennesker ute i samme ærend på en dag som dette. Men etter å ha fulgt gps på kartet som lå på UT, så fikk vi styrt oss inn på riktig sted.

 

 

Så fant vi stien! Nydelig skogsti innover.

 

 

Og siden dette da er en tur som kan regnes som lett fremkommelig og lite krevende, så stilte vi begge i vanlig hverdagsklær og joggesko.

 

 

 

 

Kommer til en port, med et skilt som forteller litt om hva som kan møte oss, og siden jeg i dag har lagt svært lite arbeid i å dempe krøllene, så måtte jo kommentarer om en mulig artsfrende i villsauen. Jeg er derimot ikke sky og kan gjerne forstyrres!

Har du hund, må denne holdes i bånd hele tiden, hele året!

 

 

Gøran har en tendens til å sette opp tempoet, så det var nesten så jeg skulle tatt på joggebuksa og svettebånd, evt løpeklær uansett hvilken type tur man er på når man er sammen med han. 🙂

 

 

 

“Er det noe du skal rekke?” spør jeg.

“Ka, i?”  svarer han.  (så kan dere som ikke kjenner dialekten fundere på hva han sa der.)

 

 

Gjennom skog går første del av turen, før det åpner seg mer opp og landskapet endrer seg fullstendig.

 

 

Og man kan se sjøen..

 

 

 

 

Stopper opp og nyter litt sol og sjøluft.

 

 

.. Før han får los, og skyter avsted igjen..

 

 

 

 

Jeg får komme meg foran og styre litt…

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Her er det fine små bukter og superfine badeplasser. Må være herlig her på en varm sommerdag!

 

 

 

 

 

Hva er dette da?

 

 

Gamle murer og kanonstillinger fra krigstid står rundtomkring, så det er litt av hvert å utforske for nysgjerrige sjeler her.

 

 

 

 

Se så blid!

 

 

Siste etappe og fyret skimtes i det fjerne.

 

 

 

Blåser ganske friskt denne dagen, og enda mer jo lengre utpå vi kommer. Så da er det bare å bardunere krøllene inn i lua.

 

 

 

Det er ikke store fyret, men det har stått støtt siden 1904.

 

 

 

 

Ved fyret er det satt opp en stor benk, der man kan slå seg ned og spise en evt nistepakke om man har med seg det.

 

 

 

 

Vi slo oss ned litt nede i berget, der det var mye hyggeligere og lunere.

Dette er en tur som passer alle! Ikke særlig greit for folk på krykker eller med vogn, men ellers er det lett fremkommelig, med gode og tydelig sti.

 

 

Tur Siv, med Gøran tidvis på slep.