Lindesnes fyr i all sin prakt!

På Lindesnes fyr har jeg vært flere ganger, en fin sommerdag, i ekstremvær, i fullmåne og på konserter. Det er ikke spesielt mye vandring og turløyper av noen lengde å skryte av her, men det er et sted som er herlig å besøke uansett vær og vind.

Og det er jo tross alt startstreken på TvNorges  “71`Nord”  (mitt favoritt realitytv-show)

http://www.lindesnesfyr.no/

*Lindesnes fyr er Norges eldste fyr beliggende tilnærmet helt på sydspissen av Lindesnes-halvøya i Lindesnes kommune.

27. februar 1656 ble Norges første fyrlys tent her. Dette ble slukket høsten samme år, som følge av klager på dårlig lys. Men man regner likevel at fyret ble grunnlagt i 1656. Det var ingen tilfeldighet at nettopp Lindesnes ble stedet der det første fyr i Norge ble tent. Helt siden middelalderen har Lindesnes, eller Neset, som man kalte stedet, vært en av de viktigste landkjenningene for de seilende mellom Nordsjøen og Østersjøen.

*Kilde:Wikipedia

 

*Siv i fast pose.

 

Og i dag, 2 juledag, tok vi turen da det var meldt storm denne dagen. Få ting frister meg mer enn ekstremvær i den grad i vi kan oppleve det her vi bor!

 

 

Det er fantastisk mye bra lys i det skylaget sprekker opp, og sola får glimte til ute i horisonten.

Vinden river i oss, salt sjøsprøyt dusjer over meg og håret pisker meg både i øyne og munn. Det svir, det er spesielt tungt å puste i slik motvind og vi ler av en smørblid asiatisk dame, fullstendig overlatt til elementene der hun blåste overende gang på gang, og rullet ned små bakker. Like blid og lattermild som alle andre som bevitnet dette.

 

 

Om man er på land eller ikke, så må man sette sjøbein! Det er så gøy syns jeg!

 

 

Når tilogmed Big Kjell velter seg i vinden!

 

 

*Under andre verdenskrig okkuperte tyskerne fyret og bygde store bunkere, batterier og utallige rom og ganger i fjellet under fyret. Det var viktig for tyskere å ha kontroll over fyrene for å kunne sikre navigasjonen for tyske fartøy og for å villede fienden. En stor del av fjellanlegget er siden 1992 restaurert og tilgjengelig for publikum. Noe av det brukes til utstillingsrom.

 

 

*Fyret er et av Vest-Agders mest besøkte steder etter Dyreparken og Sørlandsbadet. Årlig legger omtrent 80 000 mennesker turen innom fyret. I 2004 ble Norges første fyrmuseum åpnet ved Lindesnes fyr.

 

 

Men det er så vakkert dette ville. Når moder natur viser litt muskler.

 

 

Og vi får tatt noen gode blinkskudd!

 

 

 

 

 

 

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Vi hadde også en “Måneskinnstur” til Lindesnes fyr.

Her er bilder fra da det var stor fullmåne fra Januar 2017.

 

 

Det er utrolig flott å besøke dette stedet da også!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Og det var virkelig fullmåne!

 

 

Og nei, det var ikke skummelt en plass!

 

 

 

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Men så klart. Få ting slår et besøk her en varm sommerdag.. Minuset er da at det er alltid mye mer folk.

Man går i kø inn i fyret, i trapper og bunkere.

 

 

Men…. Salt sjøduft og bølgeskvulp.. man kan høre det og kjenne duften bare av å mimre etter bildene..

 

 

 

 

*Staten ved Kystverket eier fortsatt Lindesnes fyrstasjon, mens det er Stiftelsen Lindesnes Fyrmuseum som står for den daglige driften. I 2004 stod Vest-Agder fylkes tusenårssted Fjellhallen ferdig. Den er bygget i fjellet under fyrstasjonen. Hallen blir brukt til konserter, begivenheter og arrangementer i kommunen samt filmfremvisning av historien rundt fyret og fyr i Norge gjennom hele turistsesongen. I tillegg til Fjellhallen finnes en museumsbutikk og flere utstillinger i fyrets bygninger og i noen av hulene som tyskerne etterlot seg i 1945. Museet tar i mot grupper året rundt og mange skoleelever får hver vinter oppleve plassen gjennom Den kulturelle skolesekken. Lindesnes fyr har åpent hele sommersesongen og er ellers åpent hver søndag.

 

 

 

 

 

 

De fleste som bor i agderfylkene har nok besøkt dette stedet, men har dere vært her kun i godvær? Det er en ny opplevelse hver gang! Dra ut når det stormer som verst, og når det er mørkt og måneskinn. Har du vært på konsert her? Det er supert!

Har du ennå ikke besøkt stedet? Det er bare å ta turen! Lett fremkommelig med bil og parkering i umiddelbar nærhet.

Passer alle som klarer gå litt trapper!

 

Ellers litt “kunstneriske bilder” på slutten.

 

 

 

 

-Et sted som fortjener besøk. Det er jo noe alle bør innom i løpet av livet!  Og så venter jo nordkapp på meg også en dag?…. <3

 

Tur-Siv med Kjell på slep..

 

Følg meg gjerne på facebook: Tur-Siv

 

#lindesnes #lindesnesfyr #lighthouse #visitsouthernnorway